Άλλη μια εκτέλεση από αστυνομικό: Να σπάσει το απόστημα της δολοφονικής βίας της ΕΛΑΣ (ΠΔΝ, 11/7/2023)

Ένας ακόμη 20χρονος Σύρος εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό με όπλο στην Λάρισα, την ώρα καταδίωξής του ως υπόπτου για την κλοπή αγροτικού οχήματος, κι ενώ προχωρούσε πεζός.

Πρόκειται για άλλη μία εκτέλεση διωκόμενου προσώπου από την αστυνομία, με όμοιες συνθήκες, δηλαδή στο πλαίσιο ακινητοποίησης προσώπου που δεν συμμορφώνεται με τις αστυνομικές υποδείξεις. Λίγος καιρός έχει περάσει από τις δολοφονίες του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη, στην πρώτη περίπτωση υπόπτου για την κλοπή οχήματος και στη δεύτερη, υπόπτου για την μη πληρωμή αντιτίμου αξίας 20 ευρώ.

Τα πραγματικά περιστατικά, που δεν αμφισβητεί ούτε η ίδια η αστυνομία, καθιστούν για άλλη μια φορά κραυγαλέα την παράνομη, ανθρωποκτόνο δράση του αστυνομικού, και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για το αναμάσημα των γνωστών δικαιολογιών περί άμυνας.

Είναι πρόδηλο ότι δεν μιλάμε πλέον για μεμονωμένα περιστατικά. Η αστυνομία ως σώμα έχει εμποτιστεί από την αντίληψη ότι μπορούν τα όργανά της να δρουν ως αυτόκλητοι τιμωροί, επιβάλλοντας ακόμη και την θανατική ποινή, εκτελώντας ανθρώπους εν ψυχρώ με το υπηρεσιακό όπλο.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσε επί τέσσερα χρόνια και φαίνεται να συνεχίζει η κυβέρνηση, αυτής της ανεξέλεγκτης βίας, της μηδενικής λογοδοσίας και της ατιμωρησίας, αλλά και του κοινωνικού ρατσισμού που διαπνέει τα σώματα καταστολής, με αποτέλεσμα οι ζωές ανθρώπων, ιδίως μεταναστών ή ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, να θεωρούνται μικρότερης αξίας από ένα κλεμμένο όχημα. Την ίδια ώρα, η Γαλλία φλέγεται από την εξέγερση μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ. Το δόγμα του Νόμου και της Τάξης και η ατιμωρησία εκθρέφουν την δολοφονική βία της αστυνομίας.

Απαιτούμε δικαιοσύνη, καμία συγκάλυψη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του 20χρονου.

Τιμωρία των ενόχων – να σπάσει το απόστημα της βίας και της νομιμοποιημένης απαξίωσης της ζωής και των δικαιωμάτων των πολιτών στην εκπαίδευση και τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.