Για τους νέους Ποινικούς Κώδικες – Κάλεσμα στη συγκέντρωση της 2/2 στα Προπύλαια (ΠΔΝ, 29/1/2024)

Από τις 28 Νοεμβρίου 2023 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκτεταμένη τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία υπό τον τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το νομοσχέδιο αυτό έχει βρει αντίθετο το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες νομικούς, καθώς επιχειρεί να επιφέρει ένα πρωτοφανές και βαρύτατο πλήγμα σε θεμελιώδεις αρχές του φιλελεύθερου ποινικού οικοδομήματος. Η προωθούμενη κατάργηση βασικών εγγυήσεων της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, η αυστηροποίηση των ποινών και η τυποποίηση νέων αξιόποινων πράξεων συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο διολίσθησης στον ποινικό λαϊκισμό. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το Ποινικό Δίκαιο σε ένα συντηρητικό τερατούργημα με έντονα τιμωρητικό χαρακτήρα στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Η θεσμική θωράκιση της ποινικής καταστολής σε μια τέτοια κατεύθυνση συνιστά πλήγμα για τα κεκτημένα του δικαίου που αφορά όλη την κοινωνία. Οι αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος είναι αναντίστοιχες της σοβαρότητας των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και εξελίσσονται σε ένα παιχνίδι αντιστάθμισής τους μέσω «παραχωρήσεων» δήθεν για να ανακουφιστεί επαγγελματικά ο κλάδος, με ευθείες παρεμβάσεις του ίδιου του Υπουργού.

Απέναντι στα παιχνίδια μιας κακοστημένης επιχείρησης εξαγοράς συνειδήσεων από τον Υπουργό Φλωρίδη, εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο κοινωνικό σώμα αντίστασης απέναντι στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, που απέναντι στην τιμωρία και την προοπτική των γεμάτων φυλακών, θα προτάσσει τη λογική της πρόληψης, της κρατικής πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας. Η αντίδραση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνο εντός δικηγορικού σώματος, αλλά να απλωθεί μαζικά σε φορείς λειτουργών στον κλάδο της δικαιοσύνης, εργαζομένων, σε συλλογικότητες αλληλεγγύης σε κρατούμενους, σε πολιτικές οργανώσεις, σε όλη την κοινωνία.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα καλεί τον νομικό κόσμο να πρωτοστατήσει σε κινήσεις και κινητοποιήσεις που να αποσκοπούν στην απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της 2ης Φεβρουαρίου 2024, στις 18:30 στα Προπύλαια. Οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε συναντήσεις και συσκέψεις συντονισμού με άλλους φορείς και συλλογικότητες που συμφωνούν στην αναγκαιότητα απόσυρσης του νομοσχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.