Αν αυτές οι φωτογραφίες δεν ειναι υποκριτικές, ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ κύριε Πρωθυπουργέ!

Άδεια διαμονής για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν, μεγαλώνουν, σπουδάζουν στην Ελλάδα!

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα χαιρετίζει την ανακοίνωση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα και ζητούν τη χορήγηση αδείας διαμονής στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα που μεγαλώνουν στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες περιπτώσεις του Σαϊντού, όσο και των άλλων ασυνόδευτων που μεγαλώνουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, για να συνειδητοποιήσουν πολλές φορές όταν ενηλικιώνονται ότι είναι απλά ξένοι, χωρίς κανένα δικαίωμα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία.

Είναι παρήγορο ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική αυτοδιοίκηση (όπως ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και ο Δήμος Βύρωνα), όσο και οργανώσεις εκπαιδευτικών (όπως η ΕΛΜΕ Σάμου και η Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας) στάθηκαν πλάι τους και τους στηρίζουν στην πορεία τους στη νέα πατρίδα τους.

Από την πρώτη αντιπαράθεση για τα Αλβανόπουλα και το δικαίωμά τους να σηκώσουν την Ελληνική σημαία στις παρελάσεις του σχολείου τους, έγινε δεκτό το αξίωμα ότι Ελληνες είναι όσοι μετέχουν της Ελληνικής παιδείας.

Σήμερα όμως βιώνουμε μια αυστηρή (αν όχι βάρβαρη) και καθόλου δίκαιη μεταναστευτική πολιτική (καθότι απόλυτα διακριτική, όπως δείχνει η σύγκριση της υποδοχής των Ουκρανών με τα βίαια και παράνομα pushbacks που κάνει η Ελληνική Πολιτεία).

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ίχνος ντροπής και με περισσή υποκρισία, δέχεται στο Μαξίμου το Σαϊντού και τον Κούρος, όπως και προηγούμενα τα αδέλφια Αντετοκούμπο. Συνομιλεί με όσα παιδιά κατάφεραν να αριστεύσουν, αλλά αδιαφορεί για όσα μεταναστόπουλα ή προσφυγόπουλα, μεγαλώνουν χωρίς δικαιώματα και απειλούνται με απέλαση.

Η κυβέρνησή του έχει καταργήσει κάθε δυνατότητα να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα όσα παιδιά δεν καταφέρνουν να πάρουν το πολυπόθητο άσυλο (η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους καταργήθηκε το 2020, κατ΄ απομίμηση του πρώτου διδάξαντα Σαλβίνι που έπραξε το ίδιο στην Ιταλία το 2018, για να διασώσουν τη δυνατότητα τα Ιταλικά δικαστήρια και να επαναφερθεί με νόμο το 2020).

Εχει αυστηροποιήσει με κάθε τρόπο την απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις απόκτησής της με τις διατάξεις β΄ γενιάς (που απαιτεί 6ετή ή 9ετή φοίτηση σε σχολείο), και την επιφυλάσσει μόνο στους πλέον εύπορους (καθώς στην Ελλάδα του σήμερα μόνο εύπορος μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που έχει εισόδημα ανειδίκευτου εργάτη για 5 συνεχή χρόνια).

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα ζητούμε τουλάχιστον το αυτονόητο. Να χορηγηθεί ειδική άδεια διαμονής σε όσα προσφυγόπουλα ή μεταναστόπουλα μεγαλώνουν μόνα τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το ζήτημα μπορεί να καλυφθεί με τροποποίηση του άρθρου 19Α του ν. 4251/2014, είτε με προσθήκη περίπτωσης στ’ στην παράγραφο 1 του άνω άρθρου, είτε με τροποποίηση της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, που θα ορίζει ότι χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, μεταξύ άλλων, και στις παρακάτω κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών: «Ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους ανήλικοι, που τελούν υπό την προστασία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τη δυνατότητα αυτή διατηρούν και μετά την ενηλικίωσή τους, σε περίπτωση οριστικής απόρριψης τυχόν αίτησης διεθνούς προστασίας που έχουν υποβάλλει ως ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους ανήλικοι….».

Προς το σκοπό απευθυνόμαστε σε όλους τους συντεταγμένους φορείς της Ελληνικής κοινωνίας (συνδικαλιστικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανώσεις υποστήριξης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών), και τους καλούμε να υποστηρίξουν το δίκαιο αυτό αίτημα και να διεκδικήσουν το δικαίωμα κάθε παιδιού που μεγαλώνει ανάμεσα μας (ανεξάρτητα από τα λεφτά, τους βαθμούς ή τις επιδόσεις του) να νομιμοποιήσει την παρουσία του στην Ελλάδα.

Η δήλωση των οργανώσεων εδώ: https://www.gcr.gr/…/2000-paidia-xoris-xartia-paidia-se…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.