Η αποστολή ονομάτων συνδικαλιστών φοιτητών στην αστυνομία από την Πρυτανεία του Α.Π.Θ. είναι ωμό φακέλωμα με άρωμα επταετίας (Ανακοίνωση της ΠΔΝ, 11/6/2021)

Το έγγραφο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Παπαϊωάννου προς τον Κοσμήτορα και του Προέδρους Τμημάτων για να δοθούν τα ονόματα των εκλεγμένων προέδρων των φοιτητικών συλλόγων στην αστυνομία, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Α.Τ. Λευκού Πύργου, μας επιστρέφει στις ανατριχιαστικές πρακτικές φακελώματος συνδικαλιστών φοιτητών την εποχή της δικτατορίας. Το ίδιο το αίτημα της αστυνομίας να πληροφορηθεί τα ονόματα των συνδικαλιστών φοιτητών είναι σκανδαλώδες, λες και η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων περνάει μέσα από συνδικαλιστικές ιδιότητες. Η αποδοχή του αιτήματος από πλευράς Πρυτανείας είναι εξωφρενική.

ΑΠΘ: Καταγγελία Σπίρτζη για «φακέλωμα» φοιτητών | Alfavita

Ντροπιάζει το θεσμό και τον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, που πρωτίστως θα όφειλε να προστατεύει τους φοιτητές και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις και όχι ασφαλώς να παρέχει υπηρεσίες στην ασφάλεια για την καταδίωξη και καταστολή των φοιτητών που αγωνίζονται. Να στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του μεγάλου αγώνα των φοιτητών ενάντια στον αυταρχισμό και τη διάλυση του μέλλοντος της νεολαίας, όπως στάθηκαν ασπίδα για τους φοιτητές οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο Α.Π.Θ. ενάντια στην ωμή αστυνομική βία κατά την εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στις 22/2.

Καμία δικαιολόγηση υποχρέωσης «συμμόρφωσης με τη νομιμότητα» δεν μπορεί να επικαλεστεί η Πρυτανική Αρχή, αφού οποιεσδήποτε εντολές για αποστολή ονομάτων εκλεγμένων φοιτητών στην αστυνομία στερούνται της ελάχιστης νομιμοφάνειας, αφού στηρίζονται σε ανύπαρκτα αδικήματα και στην αδιανόητη λογική της «συλλογικής ευθύνης» και παραβιάζουν ευθέως την αυξημένη στο νόμο προστασία της συνδικαλιστικής ένταξης και δράσης.

Να θυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η συνδικαλιστική δράση, οι κοινωνικοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τεθεί εκτός νόμου, παρά τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τις συνταγματικές ελευθερίες. Η τήρηση «αρχείου της αστυνομίας» με τα ονόματα των φοιτητών που εκλέγονται δεν αποτελεί μέρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας και έννομης τάξης, αντίθετα εμπνέεται από τις τακτικές της χούντας για την καταγραφή των «ύποπτων για το καθεστώς στοιχείων» της νεολαίας.

Μοναδικός σκοπός τέτοιων κινήσεων είναι η εξυπηρέτηση και επιτάχυνση της αυταρχικής επίθεσης της κυβέρνησης στη νεολαία και της εφαρμογής του επαίσχυντου νόμου Κεραμέως για την επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας και πλείστων μηχανισμών αστυνόμευσης της πολιτικής δραστηριότητας των φοιτητών. Για την διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και την ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Η αγωνιζόμενη νεολαία, πρωτοπόρα στους αγώνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, και ο κόσμος της δημοκρατίας δεν πρόκειται να ανεχθούν την διολίσθηση στον αυταρχισμό και την εκτροπή. Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό της νεολαίας και του αγώνα για τις κεκτημένες δημοκρατικές ελευθερίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.