Θεσσαλονίκη 27 Ιουνίου 2021
Να σταματήσουν οι ομοφοβικές επιθέσεις
Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα συμμετείχαμε το Σάββατο 26.06.2021 στην Παρέλαση Υπερηφάνειας του 5ου αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride με μότο “τα σώματα, οι δρόμοι, οι ζωές μας, μας ανήκουν”, δηλώνοντας την υποστήριξή μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την ομοφοβική επίθεση εις βάρος συνανθρώπων μας που μετά την παρέλαση δέχτηκαν απρόκλητη σωματική επίθεση μέσα στο χώρο του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του alterthess και τις μέχρι τώρα πληροφορίες (https://alterthess.gr/omofoviki-epithesi-mesa-sto…/…) το περιστατικό εναντίον δυο νεαρών προσφύγων έχει ως εξής:
“Στο νοσοκομείο με ράμματα στο κεφάλι κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής πρόσφυγας, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκε μαζί με τον φίλο του, από ομάδα αγνώστων μέσα στο campus του ΑΠΘ, με μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές.
Οι δύο προσφυγικής καταγωγής νεαροί συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στις εκδηλώσεις και στην πορεία του αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride. Μετά τις εκδηλώσεις οι δύο νεαροί κατευθύνθηκαν με την παρέα τους στο campus του ΑΠΘ για να συνεχίσουν την βραδιά τους. Όταν έμειναν μόνοι τους μια ομάδα περίπου 10 ανδρών τους προσέγγισε βρίζοντας τους με ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια και στη συνέχεια άρχισαν να τους χτυπάνε με γυάλινα μπουκάλια, μπουνιές και κλοτσιές, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου και του έγιναν ράμματα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να νοσηλευθεί. Ο νεαρός τραυματίας φορούσε μπλούζα με σύνθημα και χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κάτι που πιθανολογείται ότι προκάλεσε την βίαιη ομοφοβική και ρατσιστική επίθεση”.
Η ομοφοβική αυτή επίθεση κατά προσφύγων έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο περιστατικών με ρατσιστικό κίνητρο που σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το έτος 2020 ανέρχονται σε 107 εκ των οποίων σε 74 στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο κλπ και σε 30 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα (εδώ στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2020 http://rvrn.org/2021/04/etisia-ekthesi-2020/…).
Στην προκειμένη περίπτωση αναδύεται σύνθετη ευαλωτότητα καθώς η στοχοποίηση αναφέρεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην προσφυγική ιδιότητα.
Αναμένουμε την επίσημη καταγγελία του περιστατικού προς τις αρμόδιες αρχές και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς από τον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών, φαίνεται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθεί να ανήκει στις «αόρατες» ή «αφανείς» διακρίσεις, δηλαδή στους λόγους διάκρισης που με μεγάλη δυσκολία θα επιλέξει κάποιος να αποκαλύψει.
Η ορατότητα, η ελευθερία έκφρασης, η ζωή με ισότητα και χωρίς διακρίσεις που αποτελούν οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά διεκδίκηση και κατάκτηση όλων μας.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, και προστατεύεται αυτοτελώς τόσο από την εθνική και διεθνή νομοθεσία που δεσμεύει τη χώρα, όσο και από την ίδια τη συνταγματική μας έννομη τάξη, στο πλαίσιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 του Συντάγματος).
Περαιτέρω προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), σύμφωνα με το οποίο “καθένας έχει το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, του οίκου του και των επικοινωνιών του”. Συναφώς προστατεύεται από τα άρθρα 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR) που κυρώθηκε με το Ν.2462/1997 (ΦΕΚ Α’ 25/26.2.97)”, και τα οποία θεσπίζουν την ισότητα, την ίση μεταχείρηση και τη μη επιβολή διακρίσεων εις βάρος των προσώπων.
Ο γενετήσιος προσανατολισμός (όπως επίσης και η φυλή, το χρώμα, η εθνοτική ή κοινωνική προέλευση), αποτελούν ρητά προστατευόμενα χαρακτηριστικά και κάθε διάκριση λόγω αυτών απαγορεύεται και βάσει του αρθρου 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η παραβίαση του δικαιώματος στον σεξουαλικό προσανατολισμό προσκρούει στην 3η των Αρχών της Yogyakarta (διαθέσιμες στον ιστότοπο www.yogyakartaprinciples.org), που αποτελεί οικουμενικό οδηγό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεφαλαιώνει τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούν όλα τα Κράτη, σύμφωνα με την οποία: “Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου που κάθε άτομο αποδίδει στον εαυτό του είναι αναπόσπαστα στοιχεία της προσωπικότητάς του και συνιστούν μια από τις πιο βασικές πτυχές του αυτοκαθορισμού, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας”.
[Ευχαριστούμε τον Τέλλο Φίλη (Tellos Filis) για την όμορφη φωτογραφία].