Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στη δικαιοσύνη είναι δημοκρατικό δικαίωμα! Άμεση εξόφληση των δικηγόρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας

Όπως διαπιστώνεται από συζητήσεις με δικηγόρους, αλλά και εξ ιδίας εμπειρίας μελών της Πρωτοβουλίας, η καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους αυτεπαγγέλτως διοριζόμενους δικηγόρους σε ποινικές, αστικές και διοικητικές υποθέσεις (Νομική Βοήθεια) εγγίζει πλέον την τετραετία με προοπτική περαιτέρω καθυστερήσεων, εφόσον η αρμόδια υπηρεσία εκκαθάρισης και πληρωμής (ΤΑΧΔΙΚ) φαίνεται ότι είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των προς έκδοση ενταλμάτων.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων καθίστανται απαιτητές και επιβαρυνόμενες με προσαυξήσεις εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος με έκδοση σχετικών πράξεων του ΚΕΑΟ, ενώ θα μπορούσε να γίνεται άμεσα, κατά τον χρόνο παροχής της νομικής εργασίας, συμψηφισμός με τις εν λόγω οφειλές του Δημοσίου. Παρά την πληθώρα νομοθετικών παρεμβάσεων, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι. Η υπονόμευση και απαξίωση του θεσμού της Νομικής Βοήθειας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αφορά ευάλωτους συμπολίτες μας, για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά. Ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης φτάνει στο σημείο να ψευδολογεί περί αυξημένων αιτήσεων κατά την περίοδο 2019-2022, ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο!

Για χιλιάδες δικηγόρους που βίωσαν την πανδημική κρίση με την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων χωρίς την οποιαδήποτε αποζημίωση από πλευράς της κυβέρνησης, κρίνεται απολύτως επείγουσα η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Παρά τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης μέσω του α. 69 του ν. 5016/2023, η κινητοποίηση του δικηγορικού σώματος μέσω της αποχής από την έκδοση γραμματίων Νομικής Βοήθειας και τις σχετικές δίκες δεν πρέπει να σταματήσει, μέχρι την δικαίωση του αγώνα και τη διασφάλιση της πλήρους εξόφλησης των δεδουλευμένων των συναδέλφων.

Ζητούμε την συνέχιση του αγώνα και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων με στόχο τόσο την ταχύτερη δυνατή εκκαθάριση των αμοιβών των μελών μας. Απαιτείται, πέραν των επιστολών, παραστάσεων, κ.ο.κ., η οργάνωση μαζικής κινητοποίησης, ώστε η κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα ότι η υπομονή των δικηγόρων που αναμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους έχει προ καιρού εξαντληθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται τα εξής:

⦁ Επαρκής στελέχωση της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΤΑΧΔΙΚ)

⦁ Απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για καθολική αποχή από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας

⦁ Στήριξη των δικηγόρων που καταθέτουν αγωγές εναντίον του ΤΑΧΔΙΚ και παρεμβάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων υπέρ των μελών τους

⦁ Διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των αρμοδίων, δεδομένης της καθυστέρησης και του κινδύνου παραγραφής των αξιώσεων των συναδέλφων

⦁ Ανάδειξη του ζητήματος σε Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.