Να καταργηθεί η αντιδραστική τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (α. 187 παρ. 6) που αποτελεί κηλίδα για το κράτος δικαίου  (Ανακοίνωση της ΠΔΝ, 8/4/2022)

Η καθολική αντίδραση του νομικού και δικηγορικού κόσμου με αποχές και κινητοποιήσεις εναντίον της πρόσφατης τροποποίησης του άρθρου 187 ΠΚ αφορά ολόκληρη την κοινωνία και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Με την νέα τροποποίηση διευρύνθηκε η τυποποίηση του εγκλήματος της «συμμορίας», ώστε να περιλαμβάνει και αδικήματα που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, ενώ συγχρόνως ορίστηκε ότι για τις πράξεις αυτές, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.  

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κίνηση που είναι ξένη προς το νομικό μας πολιτισμό και το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση νομοθετεί την αντιδραστική και παράλογη στέρηση της δυνατότητας αναστολής εκτέλεσης και μετατροπής της ποινής, σε πλημμεληματικά μάλιστα αδικήματα,  παρακάμπτοντας πλήρως τις θέσεις του νομικού κόσμου, δικηγορικών συλλόγων, ενώσεων δικαστών και νομικών επιστημόνων. Έτσι, καταλήγουμε σε περιπτώσεις αδικημάτων με πολύ μεγαλύτερη απαξία, όπως η ανθρωποκτονία να υπάρχει δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, αλλά σε πλημμεληματικές κατηγορίες με προσβολή εννόμων αγαθών όπως η περιουσία να μην παρέχεται!  

Τα παιχνίδια της κυβέρνησης με τον Ποινικό Κώδικα είναι επικίνδυνα και  τροφοδοτούνται από έναν ιδιότυπο ποινικό λαϊκισμό που προτάσσει ως λύση κοινωνικών ή πολιτικών ζητημάτων το να «γεμίσουν οι φυλακές». Δεν κρύβει, άλλωστε, ότι βασικός στόχος των νέων αυτών τροποποιήσεων είναι να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις κοινωνικών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων. Μέσα από ένα σύνολο συχνών και «έκτακτων» τροποποιήσεων σε πολύ σύντομο χρόνο, η κυβέρνηση έχει βαλθεί να περιορίσει και υποσκάψει ιστορικά δοκιμασμένους και επιτυχημένους θεσμούς όπως η υφ’ όρων απόλυση, η αναστολή εκτέλεσης και η μετατροπή της ποινής, που θα οδηγήσουν σε σοβαρή οπισθοδρόμηση του ποινικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας. Τα δικαιώματα των κρατουμένων και ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός του ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου δεν μπορούν να τίθενται υπό αίρεση για τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και την επιβολή ενός δόγματος καταστολής, ασφυκτικού αυταρχισμού και ανελέητου κρατικού και δικαιοδοτικού μηχανισμού.  

Συντασσόμαστε με τις κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έχουν αντιταχθεί συλλήβδην στην αντιδραστική αυτή τροποποίηση.  

Καλούμε ολόκληρο το νομικό κόσμο, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, φορείς του κοινωνικού και δημοκρατικού κινήματος να υψώσουν τείχος προστασίας στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις εγγυήσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.